Bahan-bahan :
Ayam 3/4 ketul (terpulang pada jumlah hidangan)
Kunyit dan garam
Bahan tumis :
Cili kering (yang telah diblend bersama bawang putih dan sedikit halia)
2 biji bawang putih (dihiris)
1/2 bawang merah (dihiris)
1/2 cawan sos tomato
1/2 sudu makan tomato puri (yang ini terpulang pada individu, I letak sebab nak bagi dia masam-masam
sikit)
Garam dan Gula secukup rasa
Bahan perhiasan :
2 biji tomato di potong dadu
Cara-caranya :
Ayam tadi dilumurkan dengan kunyit dan garam. Kemudian digoreng sehingga 3/4 masak. Ayam di angkat dan di toskan minyak.
Minyak yang digoreng ayam tadi diguna semula, cuma kurangkan lagi minyaknya. Kemudian tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau, masukkan cili yang telah di blend selama beberapa minit, setelah itu masukkan kesemua bahan tumis itu tadi. Setelah siap ditumis, masukkan ayam yang telah digoreng dan di balik-balikkan untuk beberapa minit. Boleh juga masukkan tomato bersama. I lebih suka makan tomato macam tu je. Hehe. Ok dah siap!
Cara-caranya :
Ayam tadi dilumurkan dengan kunyit dan garam. Kemudian digoreng sehingga 3/4 masak. Ayam di angkat dan di toskan minyak.
Minyak yang digoreng ayam tadi diguna semula, cuma kurangkan lagi minyaknya. Kemudian tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau, masukkan cili yang telah di blend selama beberapa minit, setelah itu masukkan kesemua bahan tumis itu tadi. Setelah siap ditumis, masukkan ayam yang telah digoreng dan di balik-balikkan untuk beberapa minit. Boleh juga masukkan tomato bersama. I lebih suka makan tomato macam tu je. Hehe. Ok dah siap!
Dan inilah hasil nasi tomato dan ayam masak merah hasil air tangan I. Pertama kali I try buat nasi tomato, my sister cakap nasinya sedikit lembik mungkin terlebih air. So, lepas ni tak nak pandai2 lagi dah tambah air, ikut jelah dalam resipi bulat-bulat ye Aien. Selamat mencuba=)
No comments:
Post a Comment